ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011:
ΜΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ

20 χρόνια υποδούλωσης ακόμα στους ντόπιους και διεθνείς τοκογλύφους!!


Ξ Ε Σ Η Κ Ω Θ Ε Ι Τ Ε!!!!!

ΙΟΥΝΙΟΣ 2013:

ΤΡΟΪΚΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ :
Πραξηκοπηματικό κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφώνου!
Ηρθε η ώρα να τους σταματήσουμε.

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ!!!!


ΙΟΥΛΙΟΣ 2014:

Γενοκτονία εις βάρος των Παλαιστινίων απο το Ισραήλ!
Να συσταθεί 2η Νυρεμβέργη!


16 Φεβρουαρίου 2015:

ΟΧΙ στην δικτατορία της Ευρωζώνης!
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!




Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Οι νομοί με το ελάχιστο και το μέγιστο εισόδημα το οικονομικό έτος 2011 .



ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ*
Ο τρόπος ανακοίνωσης σημαντικών στοιχείων δεν βοηθά στον εντοπισμό των μεγάλων φοροφυγάδων. Ο μόνος τρόπος για τον εντοπισμό τους είναι η δημοσίευση κάθε χρόνο των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων όλων των φορολογουμένων

Στα μέσα Σεπτεμβρίου δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία για τον αριθμό των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν, το συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα και το κατά φορολογική δήλωση (ΚΦΔ) δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα σε ευρώ το οικονομικό έτος 2011 σε όλη τη χώρα και τις περιοχές που καλύπτουν οι ταχυδρομικοί κώδικες των ΕΛΤΑ.
Ο τρόπος αυτός ανακοίνωσης σημαντικών στοιχείων δεν βοηθά στον εντοπισμό των μεγάλων φοροφυγάδων. Ο μόνος τρόπος για τον εντοπισμό τους είναι η δημοσίευση κάθε χρόνο των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων όλων των φορολογουμένων. Τα στοιχεία αυτά τα δημοσίευσα το 8μηνο του 1981-1982, στο οποίο είχα την τιμή να υπηρετήσω στην τότε κυβέρνηση ως υπουργός Οικονομικών. Τα στοιχεία που έδωσα τότε στη δημοσιότητα περιέχονταν στους τυπωμένους καταλόγους όλων των φορολογουμένων του προηγούμενου οικονομικού έτους, τους οποίους ο προκάτοχος μου δεν έδινε στη δημοσιότητα. Δημοσίευση των καταλόγων αυτών, δυστυχώς, δεν είχε γίνει για κανένα από τα προηγούμενα χρόνια και δεν έγινε για κανένα από όλα τα επόμενα.
Πριν προχωρήσουμε στην εξέταση των νομών των 13 περιφερειών της χώρας στους οποίους δηλώθηκε το μέγιστο και ελάχιστο κατά φορολογική δήλωση (ΚΦΔ) εισόδημα, εκτός από την παραπάνω βασική παρατήρηση, πρέπει να κάνουμε τις ακόλουθες πρόσθετες διευκρινίσεις σχετικά με τα στοιχεία αυτά.
- Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αφορούν τις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος φυσικών προσώπων του οικονομικού έτους 2011 στις οποίες δηλώθηκαν τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2010
- Το δηλωθέν συνολικό οικογενειακό εισόδημα αφορά το συνολικό εισόδημα μιας οικογένειας είτε είναι μονομελής (άγαμοι, ή χήροι χωρίς τέκνα) ή πολυμελής (έγγαμοι χωρίς με 1 ή περισσότερα τέκνα). Στην περίπτωση ζευγαριών, αφορά το εισόδημα τόσο του συζύγου όσο και της συζύγου. Κατά συνέπεια το ΚΦΔ δηλωθέν εισόδημα δεν είναι το κατά κεφαλή εισόδημα, στοιχείο που είναι, φυσικά, το ζητούμενο.
- Η παραπάνω παρατήρηση ισχύει και στις περιπτώσεις που δίνεται στη δημοσιότητα το οικογενειακό εισόδημα όλων των φορολογουμένων. Στην περίπτωση όμως των στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα με βάση τους ταχυδρομικούς κώδικες πρόκειται για τον μέσο όρο του δηλωθέντος εισοδήματος σε κάθε ταχυδρομικό κώδικα. Ο κάθε μέσος όρος, όμως, όπως είναι γνωστό, αποκρύπτει πολύ μεγάλες ανισότητες.
Στην 1η στήλη του πρώτου του Πίνακα 1 δίνεται η περιφέρεια, στη 2η ο νομός της περιφέρειας στον οποίο δηλώθηκε το μέγιστο ΚΦΔ εισόδημα στην 3η το εισόδημα αυτό σε ευρώ. Στην 4η στήλη δίνεται ο νομός της περιφέρειας στον οποίο δηλώθηκε το ελάχιστο ΚΦΔ εισόδημα, στην 5η το εισόδημα αυτό σε ευρώ και στην 6η η σχέση του μέγιστο προς το ελάχιστο ΚΦΔ δηλωθέν εισόδημα. Η σχέση αυτή είναι ένας ατελής δείκτης της ανισότητας που υπάρχει στο δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμένων των νομών που απαρτίζουν την καθεμιά περιφέρεια και ανάμεσα στις 13 περιφέρειες. Οι περιφέρειες δίνονται κατά το ύψος της σχέσης μέγιστου/ελάχιστου ΚΦΔ δηλωθέντος εισοδήματος. Στην τελευταία γραμμή του Πίνακα δίνονται τα αντίστοιχα στοιχεία για το Σύνολο Χώρας.



Από τον Πίνακα αυτό φαίνεται ότι την 1η θέση με την υψηλότερη σχέση μέγιστου/ελάχιστου ΚΦΔ δηλωθέντος εισοδήματος κατέχει η Αττική (στην περίπτωση της δεν πρόκειται για νομούς αλλά για περιοχές της στις οποίες υπάρχουν στοιχεία για το ΚΦΔ δηλωθέν εισόδημα). Τη 2η θέση κατέχει η Κεντρική Μακεδονία, αλλά σε μεγάλη απόσταση από την Αττική, και ακολουθούν οι άλλες περιφέρειες σε ακόμα μεγαλύτερη απόσταση, με τελευταία τα Ιόνια Νησιά, με τη χαμηλότερη σχέση.
Η μεγάλη απόσταση που χωρίζει την Αττική από τις υπόλοιπες περιφέρειες στη σχέση μέγιστου/ελάχιστου ΚΦΔ δηλωθέντος εισοδήματος οφείλεται από τη μια μεριά στο γεγονός ότι ποσοστό πλησιάζει το 50% της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας είναι συγκεντρωμένο στην Αττική και από την άλλη στο γεγονός ότι οι διάφορες περιοχές που την απαρτίζουν κατοικούνται από οικογένειες με πολύ μεγάλες διαφορές τόσο στο ετήσιο εισόδημά τους όσο και την κινητή και ακίνητη περιουσία (ανάμεσα σ’ αυτούς και πολλοί νόμιμοι μετανάστες οι οποίοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα). Η τεράστια διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην Αττική και στις υπόλοιπες περιφέρειες αποδεικνύει την ανυπαρξία μιας πολιτικής περιφερειακής ανάπτυξης απ’ όλες τις κυβερνήσεις των κομμάτων εξουσίας τα τελευταία 38 χρόνια. Η αντίθεση ανάμεσα στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται ανάγλυφα στον Πίνακα 2 στον οποίο δίνονται οι 13 περιοχές της χώρας με το υψηλότερο ΚΦΔ δηλωθέν εισόδημα και οι 13 με το χαμηλότερο.

* Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ
Πηγή: www.avgi.gr ektos eikonas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου