ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011:
ΜΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ

20 χρόνια υποδούλωσης ακόμα στους ντόπιους και διεθνείς τοκογλύφους!!


Ξ Ε Σ Η Κ Ω Θ Ε Ι Τ Ε!!!!!

ΙΟΥΝΙΟΣ 2013:

ΤΡΟΪΚΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ :
Πραξηκοπηματικό κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφώνου!
Ηρθε η ώρα να τους σταματήσουμε.

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ!!!!


ΙΟΥΛΙΟΣ 2014:

Γενοκτονία εις βάρος των Παλαιστινίων απο το Ισραήλ!
Να συσταθεί 2η Νυρεμβέργη!


16 Φεβρουαρίου 2015:

ΟΧΙ στην δικτατορία της Ευρωζώνης!
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!




Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Η Ελλάδα στον βωμό της ευρωζώνης

Εκεί, εκεί, βαθειά στη φυλακή!!!
Διαβάστε παρα κάτω την ανακοίνωση και του ΚΚΕ, να πάθετε!! ΤΟ ΔΕΚΑΝΙΚΙ!! (Χ.Ν)
Η Ελλάδα στον βωμό της ευρωζώνης
Των Αριστείδη Αποστόλου, Στράτου Ιωακείμ
Στην κυνική ομολογία πως η Ελλάδα θυσιάστηκε για να σωθεί η υπόλοιπη Ευρώπη προχώρησε -εμμέσως πλην σαφώς- το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τη χώρα μας. Μεταξύ άλλων, το ΔΝΤ ανέφερε πως παρέκαμψε βασικούς κανόνες, προκειμένου να φανεί βιώσιμο το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, από το οποίο ωφελήθηκε η ευρωζώνη και όχι η Ελλάδα. Με το έγγραφο αυτό, το ΔΝΤ απλώς επιβεβαίωσε τις φήμες που ήθελαν τις ευρωπαϊκές τράπεζες (κυρίως τις γαλλικές και τις γερμανικές) να ξεφορτώνονται τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία κατέληξαν σε ελληνικούς οργανισμούς και ιδρύματα, αλλά και στην Κύπρο (με τις ολέθριες για τη χώρα συνέπειες).
Πιο απλά, η Ευρωπαϊκή Ένωση -με πρωτεργάτρια τη Γερμανία- αγόρασε χρόνο προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυσάρεστες συνέπειες που θα είχε η ελληνική κρίση στις χώρες (και τις τράπεζες) της ευρωζώνης. Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους με το ΔΝΤ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την ελληνική θυσία. Πλέον, το success story της Ελλάδας αναζητεί (εκ νέου) χορηγό: η μη βιωσιμότητα του χρέους επαναφέρει σενάρια ενός νέου κουρέματος, όπως και την πιθανότητα υπογραφής καινούργιου μνημονίου, μέσα στο 2014, επιφέροντας νέα μέτρα και διαιώνιση της τροϊκανής ηγεμονίας.
Το έγγραφο-«βόμβα» του ΔΝΤ προκάλεσε αναβρασμό στους κομματικούς μηχανισμούς, με πολλούς αρχηγούς να σπεύδουν να υποστηρίξουν πως τούς δικαίωσαν οι εξελίξεις. 
Έντονη αντίδραση της Ε.Ε. στα «καρφιά» του ΔΝΤ 
Στο στόχαστρο του ΔΝΤ βρέθηκαν οι Ευρωπαίοι στην έκθεση του Ταμείου για το ελληνικό δημοσιονομικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τις αντιδράσεις του και να διαφοροποιηθεί από την πολιτική που εφαρμόζεται στη διαχείριση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, καθώς παραδέχεται πως έγιναν σημαντικά λάθη κατά τα τελευταία τρία χρόνια. Στη σχετική έκθεση, το Ταμείο αναγνωρίζει ότι υποτίμησε τον αρνητικό αντίκτυπο που θα είχαν στην ελληνική οικονομία οι συνταγές της λιτότητας, ωστόσο επισημαίνει ότι η συντονισμένη με την Ε.Ε. απάντηση στην κρίση «αγόρασε χρόνο», έτσι ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες στην υπόλοιπη ευρωζώνη των 17 χωρών-μελών.
Τι ομολογεί πως έκανε το ΔΝΤ; Μεταξύ άλλων, παρέκαμψε τους κανόνες του ώστε να παρουσιαστεί το ελληνικό χρέος ως βιώσιμο, τη στιγμή που η Ελλάδα δεν πληρούσε τα τρία από τα τέσσερα κριτήρια που απαιτούνται ώστε μια χώρα να δικαιούται τη βοήθεια του Ταμείου. Παράλληλα, υπήρξε υπερβολικά αισιόδοξο για τις προοπτικές της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει σε χρηματοδότηση από τις αγορές, αλλά και για την πολιτική της ικανότητα να εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης. Όπως τονίζει, το μεγαλύτερο όφελος από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης του 2010 δεν το είχε η Ελλάδα, αλλά ευρύτερα η ευρωζώνη. Τέλος, «καρφώνει» την Κομισιόν, η οποία «είχε την τάση να διαμορφώνει πολιτικές θέσεις δια της συναίνεσης, είχε μικρή επιτυχία στην εφαρμογή δημοσιονομικών κανόνων και δεν είχε καμία εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων».
Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι αντέδρασαν έντονα στην έκθεση του ΔΝΤ, με την Κομισιόν να ανακοινώνει πως «διαφωνεί θεμελιωδώς» με το Ταμείο, κυρίως στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2012. Η Κομισιόν υποστήριξε πως εάν το «κούρεμα» είχε γίνει ήδη από το 2010, θα κινδύνευε με αποσταθεροποίηση το σύνολο της ευρωζώνης. Ουσιαστικά, λοιπόν, η Κομισιόν παραδέχεται ότι το «κούρεμα» καθυστέρησε προκειμένου να προετοιμαστεί η υπόλοιπη Ευρώπη (η οποία -εκτός των άλλων- ξεφορτώθηκε τα ελληνικά ομόλογα που διέθετε).
Σε ανάλογο μήκος κύματος και η Γερμανία, που επιχείρησε να υπερασπιστεί την πολιτική που υιοθέτησε η Ευρώπη και η οποία στηρίχθηκε στις δικές της προτάσεις. Οι Γερμανοί επέρριψαν ευθύνες στην Ελλάδα για τη «συνεχώς αργή εφαρμογή των όρων του προγράμματος», γεγονός που επέφερε την ανάγκη ενός νέου σχεδίου στήριξης, τονίζοντας με νόημα πως «ο συνδυασμός όρων και αλληλεγγύης ήταν και παραμένει σωστός». Αξίζει να σημειωθεί πως μία ημέρα αργότερα, το ΔΝΤ προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, τονίζοντας ότι η έκθεση για τα λάθη αφορούσε στο πρώτο πρόγραμμα της Ελλάδας και όχι αυτό που εφαρμόζεται μετά το 2012, όμως το κακό είχε ήδη γίνει.
Το πλέον ουσιαστικό είναι πως οι διεθνείς αναλυτές και αξιωματούχοι συναινούν πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως απαιτούνται νέες ενέργειες για στήριξη της χώρας. Οι δύο βασικές επιλογές είναι μία νέα αναδιάρθρωση του χρέους (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) ή η υπογραφή ενός νέου προγράμματος στήριξης (που αποτελεί τη λύση που φαίνεται να προωθεί η Ευρώπη). 
Έρχεται νέο μνημόνιο μέσω ενός τρίτου δανείου 
Οι καταιγιστικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και η αδυναμία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να στηρίξει επί της ουσίας το πρόγραμμα που κατήρτισε (βλέπε «κάναμε λάθος») δημιουργεί ντόμινο εξελίξεων, που και πάλι θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός. Ακόμα και μια πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα της χώρας μας, δε θα προκαλέσει καμία έκπληξη. Στον κυκεώνα των εξελίξεων ένα τρίτο δάνειο φαίνεται πλέον πολύ πιθανό, κάτι που επιβεβαιώνει με δηλώσεις του ο τέως πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ . Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μιλώντας για δάνειο προερχόμενο από τον «μηχανισμό διάσωσης». Στα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και η «Επιστολή Προθέσεων», που απέστειλε στις 17 Μαΐου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην Κριστίν Λάγκαρντ. Στην επιστολή, η οποία εστάλη παράλληλα και στους τρεις επικεφαλής των ευρωπαϊκών οργάνων, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Όλι Ρεν και Μάριο Ντράγκι, υποστηρίζεται ανοικτά η ιδέα ενός νέου δανείου προς τη χώρα μας, με τη σύμφωνη γνώμη των κρατών-μελών της ευρωζώνης.
Με δεδομένο πως η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2014 οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν ακόμα και με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα είναι συνεπής ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει να υλοποιήσει. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών θα υπάρξει δημοσιονομικό «κενό» τη διετία 2015-2016 της τάξης των 4,2 δισ. ευρώ σύμφωνα με την κυβέρνηση και στα γύρω στα 8 δισ. ευρώ από τους δανειστές. Η κυβέρνηση λοιπόν θα κληθεί τον Σεπτέμβριο να λύσει αυτό το θέμα με την τρόικα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου μνημονίου ή όπως αλλιώς το ονομάσουν. 
Απομακρύνεται η λύση του κουρέματος 
Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει πως είναι επιβεβλημένη μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Θεωρεί πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ένα «γενναίο κούρεμα» θα σώσει την κατάσταση που έχει ξεφύγει στην Ελλάδα -ένα γεγονός που παραδέχεται, εμμέσως, στην τελευταία έκθεσή του. Ωστόσο, επισήμως, το ΔΝΤ προσπαθεί να κρατήσει τις απαραίτητες ισορροπίες. Μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η έκθεση, το Ταμείο έσπευσε να σημειώσει πως δεν υπάρχει καμία συζήτηση για νέο «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος, ωστόσο δεν διευκρίνισε εάν το ίδιο το ΔΝΤ επιθυμεί να πραγματοποιηθεί μία τέτοια ενέργεια.   
Την επιλογή του κουρέματος φαίνεται πως υποστηρίζει και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αναφέροντας πως κατά τη Σύνοδο του Eurogroup τον Νοέμβριο συζητήθηκε ότι εφ’ όσον η Ελλάδα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα, θα λαμβάνονταν μέτρα για τη μείωση του δημοσίου χρέους. «Νομίζω ότι μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι θα είμαι σε θέση να ζητήσω από τους συναδέλφους μου την εφαρμογή αυτής της απόφασης. Η Ελλάδα το αξίζει», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, η λύση του «κουρέματος» δεν φαίνεται να βρίσκει στήριξη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Γερμανία σπεύδει να τονίσει σε όλους τους τόνους πως δεν επιθυμεί μία τέτοια εξέλιξη για την Ελλάδα. Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξέφρασε ανοιχτά την αντίθεσή του στην άποψη που προωθεί το ΔΝΤ για το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος, ξεκαθαρίζοντας πως η ευρωζώνη δεν έχει καμία τέτοιου είδους δέσμευση. Μάλιστα, συμπλήρωσε πως η σχετική ανακοίνωση του ΔΝΤ δεν συνιστά δέσμευση για ενδεχόμενη απομείωση του ελληνικού χρέους, αλλά απλώς μια «ερμηνεία» του Ταμείου. 
Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας 
Προς την κατεύθυνση να διορθωθούν τα λάθη που αναφέρονται στην έκθεση του ΔΝΤ εργάζεται η ελληνική κυβέρνηση, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το Ελσίνκι της Φινλανδίας, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη την Πέμπτη. «Αν διαβάσετε αυτή την πολύ πρόσφατη έκθεση, θα θυμηθείτε ίσως ότι εγώ ο ίδιος έδινα έμφαση και στην πραγματικότητα ασκούσα κριτική από την αρχή για όσα το ΔΝΤ αποκαλεί λάθη. Και διορθώνουμε αυτά τα λάθη, εδώ και ένα χρόνο», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Πώς είδαν οι κυβερνητικοί εταίροι την έκθεση
Απολογητικός εμφανίσθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφορικά με τα λάθη του ΔΝΤ. «Υπάρχουν πολλές επιλογές που ποτέ δεν θα κάναμε εμείς μόνοι μας, αλλά ήμασταν υποχρεωμένοι να τις κάνουμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο Reuters. Ο κ. Βενιζέλος, που στήριξε δια της ψήφου του τα Μνημόνια, υποστήριξε: «Η έκθεση του ΔΝΤ καταγράφει και επιβεβαιώνει θέσεις που έχουμε παρουσιάσει δημόσια κατ’ επανάληψη και ήταν η βάση της επιχειρηματολογίας μας στις σκληρές διαπραγματεύσεις με το Ταμείο και τα άλλα δύο μέλη της τρόικας, προκειμένου να διαφυλάξουμε την Ελλάδα από τη σωρευτική ύφεση και ανεργία που προήλθε από την εφαρμογή ενός ατελούς στη σύλληψή του πρώτου προγράμματος». Και πρόσθεσε: «Οι διαφορές άλλωστε ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα δείχνουν την κατεύθυνση που έπρεπε να είχε επιλεγεί εξ αρχής».
Η παραδοχή του ΔΝΤ για λάθη στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ενισχύει το αίτημα ουσιαστικών αλλαγών, σημείωσε η Δημοκρατική Αριστερά. «Οι μειώσεις του ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι ρυθμίσεις που θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά και ταυτόχρονα θα ενισχύσουν τη ζήτηση, βοηθώντας την οικονομική δραστηριότητα, χωρίς τελικά να προκαλούν μείωση  στα έσοδα του κράτους», ανέφερε η Αγίου Κωνσταντίνου, θεωρώντας ευκαιρία την παραδοχή του λάθους από το Ταμείο.
ΣΥΡΙΖΑ: Πλήρης αποτυχία των προβλέψεων
Σφοδρή κριτική ασκεί ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ. Όπως επισημαίνει ο κ. Μηλιός, η παραδοχή του ΔΝΤ «ισοπεδώνει την πρόσφατη επικοινωνιακή κυβερνητική εκστρατεία του success story», καθώς «ομολογείται ότι υπήρχε αναγκαιότητα μείωσης του χρέους από το 2010, ότι ήταν λανθασμένη η απόφαση του PSI του Μαρτίου του 2012, και η πλήρης αποτυχία των προβλέψεων για τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη». Επίσης, σύμφωνα με τον υπεύθυνο Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, η έκθεση αποκαλύπτει ότι «ουσιαστικά η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο για την εφαρμογή της ίδιας αντιδραστικής πολιτικής σε όλες της χώρες της Ε.Ε.».
ΚΚΕ: Οι αντιθέσεις μεταξύ Ταμείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αφορούν το λαό
Σε σχόλιό του με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ, το Κομμουνιστικό Κόμμα επισημαίνει ότι «οι όποιες αντιθέσεις μεταξύ του Ταμείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την εκτίμηση του “ελληνικού προγράμματος”, δεν αφορούν τον λαό», αλλά «εκφράζουν τη διαπάλη μεταξύ διαφόρων κέντρων και τμημάτων κεφαλαίου για το πώς θα επιμεριστούν οι ζημιές και τα κέρδη από την κρίση και από ένα πιθανό νέο κούρεμα του δημοσίου χρέους».
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Αντί για ανάπτυξη έρχεται νέο μνημόνιο
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, δεν άφησε ασχολίαστη την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα. «“Κάθε θαύμα κρατάει τρεις μέρες” λέει η λαϊκή παροιμία, τόσο κράτησε και το δήθεν success story του κ. Σαμαρά, καθώς σύμφωνα με το ΔΝΤ, αντί για ανάπτυξη έρχεται νέο μνημόνιο και νέα σκληρά μέτρα σε βάρος του φτωχοποιημένου ελληνικού λαού», υποστήριξε ο κ. Μαριάς.
www.attikipress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου