ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011:
ΜΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ

20 χρόνια υποδούλωσης ακόμα στους ντόπιους και διεθνείς τοκογλύφους!!


Ξ Ε Σ Η Κ Ω Θ Ε Ι Τ Ε!!!!!

ΙΟΥΝΙΟΣ 2013:

ΤΡΟΪΚΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ :
Πραξηκοπηματικό κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφώνου!
Ηρθε η ώρα να τους σταματήσουμε.

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ!!!!


ΙΟΥΛΙΟΣ 2014:

Γενοκτονία εις βάρος των Παλαιστινίων απο το Ισραήλ!
Να συσταθεί 2η Νυρεμβέργη!


16 Φεβρουαρίου 2015:

ΟΧΙ στην δικτατορία της Ευρωζώνης!
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!




Κυριακή 27 Απριλίου 2014

1- Γιατί δεν συμμετέχω στο δημοτικό ψηφοδέλτιο της Ενωτικής Ριζοσπαστικής Παράταξης δήμου Βέλου-Βόχας. 2- Ερωτήματα προς υποψήφιους δημάρχους.



Κατ'αρχήν γιατί απο την πορεία της έως τώρα αλλά και από το πρόγραμμα της αυτή η παράταξη δεν είναι μια αριστερή ριζοσπαστική παράταξη όπως την ξεκινήσαμε από την αρχή αλλά μια ΣυριζοΠασοκική παράταξη εντελώς συντηρητική που δεν ξεχωρίζει από τις άλλες, Παπακυριάκου κλπ.
Γιατί αμέσως με την ίδρυση της όπου συμμετείχα ενεργά ως ανένταχτος, λειτούργησε αντιδημοκρατικά και παλαιοκομματικά, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες και αποχώρησα.

Γιατί μετά, αφού ηδη έχω αποχωρήσει απο την παράταξη, κατά την διαβούλευση του "προγράμματος" μέσω ιντερνετ, απο τις 11 έγγραφες προτάσεις που τους έκανα, μόνον τις 2 αποδέχτηκαν εκ των οποίων η μία αφού αφορούσε την κατασκευή χλοοτάπητα στο γήπεδο του χωριού μου(!) στην Πουλίτσα!

Ανεβάζω λοιπόν εδώ αυτές τις θέσεις-προτάσεις μου που τους έκανα, για να τις γνωρίσετε καθώς και τις απαντήσεις της παράταξης εκφρασμένες από τον ίδιο τον αρχηγό της παράταξης και ευελπιστώ-αν και πολύ αμφιβάλω-να πάρουν θέση και να απαντήσουν σε αυτα τα ερωτήματα-προτάσεις, και οι υπόλοιποι υποψήφιοι δήμαρχοι, μήπως και με πεισουν να τους ψηφίσω.

"Γειά σας φίλοι
της Οργανωτικής και Επιτροπής Προγράμματος
και λοιποι φίλοι της παράταξης


Οπως σας εχω γράψει και σε προηγούμενο μειλ, το πρόγραμμα σας ενω είναι σχετικά καλό, ειναι πολύ γενικευμένο και αόριστο, Λείπουν συγκεκριμμένες θέσεις που θα δείχνουν ξεκάθαρα αλλα και δεσμευτικά την ανατροπή της καθεστηκυίας κατάστασης λειτουργίας του δήμου και της αναπτυξιακής προοπτικής με όραμα προς μια αριστερή κατεύθυνση, που νομίζω αλλα και θέλω να εκφράζει αυτη η παράταξη.

Θέλω λοιπόν μέσα απο αυτήν την διαβούλευση να προτείνω μερικές θέσεις για να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα και των οποίων η συμπερίληψη η οχι θα επηρεάσει την στήριξή μου και την συμμετοχή μου,και οι οποίες είναι οι ακόλουθες:
  1. Στα πλαίσια της αριστερής κατεύθυνσης που θέλει να εκφράσει η παράταξη "ΕνωτικήΡιζοσπαστική Παράταξη Βέλου-Βόχας",το κυρίαρχο ζήτημα περι κοινωνικού ελέγχου και αυτοδιαχείρισης πρέπει να εκφραστεί μέσω των λαϊκών συνελεύσεων και δημοψηφισμάτων με δεσμευτικό αποτέλεσμα για την διοίκηση, ωστε αυτη-η αυτοδιοίκηση- να μην είναι έρμαιο της αυταρχικής μεσσιανικής κακοδιαχείρησης και διαφθοράς που προέρχεται, στο υπάρχον καθεστώς, από ένα μικρό κονκλαβιο-κομματικό η μη- γύρω απο τον εκλεγμένο δήμαρχο. 
    Στην πράξη, αυτό σημαίνει οτι και καταργούμε έναν κακό νόμο όπως είναι αυτός του Καλλικράτη και περνάμε σε ένα πιο άμεσο συμμετοχικό και αυτοδιαχειριστικό μοντέλο.
  2. Ετσιλοιπόν προτείνω να συμπεριληφθεί, οχι γενικόλογα,αλλά ξεκάθαρα,απλά και δεσμευτικά οτι:
     α) "Οι λαϊκές συνελεύσεις θα γίνονται σε κάθε οικισμό του δήμου κάθε 6 μήνες σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και οι προτάσεις-ψηφίσματα της πλειοψηφίας των παρευρισκομένων, θα είναι δεσμευτικές για το δημοτικό συμβούλιο, για το πρόγραμμα δράσης του επόμενου έτους
    του δημοτικού συμβουλίου και δεν θα επανέρχονται  μέχρι την λήξη της θητείας του".

     β) "Τα δημοτικά δημοψηφίσματα θα γίνονται ειτε με πρόταση του δήμου ειτε απο τους δημότες αφου εξασφαλίσουν υπογραφές απο το 20% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους πολιτών του δήμου και θα είναι δεσμευτικά άμεσα προς το δημοτικό συμβούλιο".
    Απάντηση:
      
    Για
    το 1+2.


    Περιέχονται ήδη στο πρόγραμμα.
    Τις λαϊκές συνελεύσεις τις ορίζουμε ως ετήσιες ώστε να υπάρχουν χρόνος για σοβαρό απολογισμό και παρουσίαση συγκρίσιμων στοιχείων, που συνήθως παράγονται ετησίως (π.χ. ισολογισμός).
    Οι συχνότερες διαδικασίες απαιτούν μηχανισμό που εκτιμώ ότι δεν υπάρχει στο δήμο.
    Οι αποφάσεις δεν είναι δυνατόν να είναι δεσμευτικές, γιατί αφορούν μόνο τη θέληση ή την άποψη των εκάστοτε παρόντων στις συνελεύσεις.
                Είναι καλύτερα να έχουν συμβουλευτικό ρόλο και το ΔΣ να αξιολογεί και να ενεργεί ανάλογα.
    Υποχρεωτική θεωρώ μόνο τη εισαγωγή τους για συζήτηση στο ΔΣ.
  3. Προτείνωνα πάρουμε ξεκάθαρη θέση για την εγκαταλελειμμένη γραμμή του ΟΣΕ, οτι
    "είμαστε υπέρ της διατήρησής της όπως και ολων των υπόλοιπων υποδομών της και την μετατροπή της σε  υποδομή για δημιουργία νομαρχιακού ηλεκτρικού οικολογικού τραμ απο Κόρινθο εως Δερβενι, με τις εκατέρωθεν απαλλοτριώσεις των 5-7 μέτρων σε τοπικούς δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και σε ποδηλατόδρομους,σε αντίθεση δηλαδή με την υφιστάμενη πρόταση όλων των υπαρχόντων δημάρχων Κορινθίας- και του δικού μας Κ.Παπακυριάκου-και πρωην νομαρχών και νυν αντιπερειφεριαρχών, για μετατροπή της σε 2ο δρόμο ταχείας κυκλοφορίας".
    Υπ'οψιν οτι η πρόταση αυτη - περι τραμ και ποδηλατοδρόμων- κυριαρχεί σε όλους τους κοινωνικούς φορείς της Κορινθίας με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κορινθίας του οποίου είμαι μέλος.
    Απάντηση: 
    Συμφωνούμεκαι το έχουμε περάσει στο πρόγραμμα.
    Έχω προσωπικές αμφιβολίες για τη δημιουργία τραμ, παρόλο που την ιδέα την υποστηρίζει και ο Σύλλογος φίλων Σιδηροδρόμου, του οποίου είμαι μέλος, γιατί θεωρώ ότι είναι έργο πολυτελείας με αβέβαιη οικονομική προοπτική.

  4. Προτείνω συγκεκριμενοποίηση με δέσμευση πως και πότε θα γίνει η ΕΤΠΑΚΟ Βραχατίου, εξαιρετικό παλαιό βιομηχανικό κτίριο-πρώηνκλαμπ "ΕκτόςΑθηνών"- δημοτικό πολιτιστικό κέντρο, γιατί δεν έχουμε και πολλά περιθώρια χρόνου, παρα μέχρι τον Αύγουστο 2014.
     Έτσι η πρόταση θα πρέπει να είναι η εξεις:
    "Με την υφιστάμενη μελέτη Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου που εχει δωριθεί απο δημότη μας  προς τον δημο μας απο το έτος 2003, θα προχωρήσουμε άμεσα και με πρώτη προταιρεότητα στην δέσμευση του χώρου του παλαιού αυτου βιομηχανικού κτιρίου καθώς και
    του υπόλοιπου υπαίθριου χωρου των 10 στρεμμάτων, για χωρο πολιτιστικών και
    αθλητικών δημοτικών δραστηριοτήτων και στην εξαγορά του μετέπειτα με αυτες ακριβως τις χρήσεις του ΤοπικουΡυμοτομικού Σχεδίου
    "
    Απάντηση:
       
    Η πρόταση έτσι όπως την περιγράφεις δεν ομίζω ότι μπορεί να μπει στο πρόγραμμα.
    Απ’όσο γνωρίζω ό δήμος έχει αναθέσει τη δημιουργία μελέτης σε κάποιο γραφείο την οποία μάλιστα την έχει και απλήρωτη.
    Θα μπορούσαμε ίσως να την καταθέσουμε σαν ερώτηση στο επόμενο ΔΣ και να το προβάλουμε
    στη συνέχεια μαζί με την απάντηση του δήμαρχου.

  5. Προτείνω δέσμευση της παράταξης οτι ¨η διαχείρησητων γενικώς των απορριμάτων του δήμου θα παραμείνει σε δημοτική επιχείρηση προς όφελος των ιδιων των δημοτών και δεν θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες προς όφελος των μεγαλοεργολάβων"
    Απάντηση:
       
    Ανεννοείς το έργο ΄Τατούλη’, συμφωνούμε και ήδη συμπλήρωσα το σχετικό κεφάλαιο.
    Αν εννοείς το Ραψωματιώτη, νομίζω ότι μπορούμε να συνυπάρξουμε και να
    υπερασπιστούμε ταυτόχρονα τα συμφέροντατου δήμου.
    Έχω κατά νου κάποια κοινοπραξία (ίσως μετοχική συμμετοχή) ώστε να εξασφαλίσουμε
    τα μακροχρόνια τα συμφέροντα του δήμου,αλλά θέλει αρκετή μελέτη και συζήτηση
    πριν μπει σε πρόγραμμα.

  6. Προτείνωτο ξεκαθάρισμα οτι  "η παράταξη δεν εχει άμεση προταιρεότητα στην ολοκλήρωση του κεντρικού υπο αποπεράτωση δημαρχείου παρα θα ρίξει το βάρος σε αλλες προταιρεότητες ανάπτυξης, αφου οι υπάρχουσες δημοτικές κτιριακές υποδομές, - δημοτικό κτίριο
    Ζευγοαλατιού- δημοτικό κτίριο Βέλου-δημοτικό κτίριο Βραχατίου- δημοτικό κτίριο Βοχαϊκού- αρκουν στην συγκεκριμμενη οικονομική κρίση που περνάμε, να εκπληρώσουν τις λειτουργικές υποχρεώσεις του δήμου μας",
    σε αντίθεση με το υφιστάμενο πρόγραμμα του νυν δεξιού δημάρχου Παπακυριάκου για άμεση και με προταιρεότητα αποπεράτωση του δημαρχείου.
    Απάντηση:
       
    Η ολοκλήρωση του έργου θα βελτιώσει λειτουργικά και οικονομικά το δήμο.
    Αν το ‘γιαπί’ παραμείνει στα αζήτητα θα έχουμε πετάξει τόσα χρήματα στον αέρα.
    Φαντάζομαι ότι η χρηματοδότηση θα αντληθεί από κάποιο ‘ΕΣΠΑ’.
    Από την άλλη αν τα χρήματα είναι περιορισμένα θα συμφωνούσα ότι είναι καλύτερα να τα διαθέσουμε για άλλες δράσεις.
    Καλύτερα να μείνει εκτός προγράμματος και να έχουμε τη δυνατότητα επιλογών, αν και
    εφόσον προκύψει θέμα.


  7. Ισωςγνωρίζετε, αυτές τις μέρες διατυπανίζεται προεκλογικά απο τον περιφερειάρχηΤατούλη και τον περιφερειακό του συμβουλο εκ Ζευγολατίου κ. Πισιμίση,οτι ξεκινά το έργο της μαρίνας Βραχατίου!
    Αυτό ειναι ενα μέγα ψέμα με την ενοια οτι δεν πρόκειται για έργο μαρίναςδηλαδη τουριστικού λιμένα  αλλα γιά εργο αλιευτικού καταφυγίου -για ψαρόβαρκες δηλαδή- και μάλιστα ουτε καν για ολοκληρωμένο αλιευτικό αλλα μονον για την προσθηκη ενος τμήματος ηπύνεμου μώλου στον παλαιό λιμενοβραχίωνα!
    Η παράταξη πρέπει να πάρει θέση, πρωτον για το μεγα ψεμα αυτό και δευτερον, θέση για το αν βλέπει να ειναι αναπτυξιακό εργο το αλιευτικό η η μαρίνα οπως παλαια ειχε εγκριθεί η μελέτη και η ένταξη της σε ΕΣΠΑ. Η πρότασή μου ειναι
    :
    "Είμαστε υπερ της δημιουργίας στις υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστασειςτου λιμένα Βραχατίου, μιας ηπιας τουριστικής μαρίνας και ενάντια σε αλιευτικό καταφύγιο που καμμια προοπτική αναπτυξης δεν θα φέρει στον δήμο μας".   
    Προτείνω να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα: "Αμεσες ενέργειες για ένταξη στο ΕΣΠΑ της μελέτης-κατασκευής αποκατάστασης διάβρωσης των ακτών Βραχατίου (Σαμούτανι),Νεράντζας και Βέλου και ταυτόχρονη οργάνωση  τους σε τμηματικές παραλίες με ολοκληρωμένη τουριστική διαχείριση"
    Απάντηση:
       
    Όλοι γνωρίζουμε ότι έχει γίνει πολύ συζήτηση στο Βραχάτι για την περίφημη ‘Μαρίνα’.
    Προσωπικά δεν έχω πειστεί για το ‘αναπτυξιακό’του έργου και θα προτιμούσα κάτι σαν το
    λιμανάκι του Άσσου.
    Επειδή όμως δεν έχω δει καμιά σχετική μελέτη και δε γνωρίζω και αν υπάρχει, κρατάω μια επιφύλαξη.
    Αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι σε περίπτωση δημοψηφίσματος θα ήμουν μειοψηφία.
    Νομίζω όμως ότι η αναφορά στο πρόγραμμα ταιριάζει με τις απόψεις σου.
    Επίσης δε γνωρίζω ποια είναι η ουσιαστική διαφορά ανάμεσα σε ένα αλιευτικό καταφύγιο και σε μια μαρίνα. Επαναλαμβάνω‘ουσιαστική’ διαφορά.

  8. Προτείνωτην δέσμευση της παράταξης οτι : "Θα αγωνιστούμε για την ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του τέωςδήμου Βόχας που εχει παραμεληθει- αν οχι εγκαταληφθει- απο τους τελευταιουςδημοτικους άρχοντες Πασοκ και ΝΔ, με την την αναγκαία για εμας τροποποιηση του στην κατευθυνση της μείωσης κατα 50% της προβλεφθείσας απο το Α' σταδιο,αυξησης της οικιστικής περιοχής προς πολεοδόμιση, ωστε ο δήμος μας να συνεχίσει
    να αναπτύσεται ηπια χωρις να γίνει μεγαλούπολη οπως ηθελαν καποια μεγαλοεργολαβικά συμφέροντα παρελθόντων δημοτικών συμβουλίων".
    Απάντηση:
      
    Συμφωνούμε και καταχωρήθηκε.
  9. Προτείνωτην "την δημιουργία νέων μικρών αθλητικών εγκαταστάσεεων (π.χ 5χ5 ) κατα προταιρεότητασε ολους τους οικισμούς του δήμου μας και την αναβάθμιση ολων των υφιστάμενων αθλητικών κέντρων, ανοικτών και κλειστών.
    Προταιρεότη
    τα στην αποπεράτωση του γηπέδου Ζευγολατίου και στην αναβάθμιση του γηπέδου Πουλίτσας με χλοοτάπητα καθόσον αγωνίζοναται εκει 3 ομάδες γ' κατηγορίας, Πουλίτσα, Ταρσινά, Κοκώνι".
    Απάντηση:
     
    Συμφωνούμε και καταχωρήθηκε.
      
  10. Προτείνω την "δημιουργία λαϊκής αγοράς μονον με ντόπια Κορινθιακά προϊόντα παραγωγών και μονον και ολων των ειδών, στην παραλία Βραχατίου, στην χερσαία ζώνη του λιμανιού, κάθε Σάββατο και μονον τους 4 μηνες Μαϊο, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, χωρις να θειγεται
    η λαϊκή αγορά του Ζευγολατιού που γίνεται κάθε Παρασλκευή ολο τον χρόνο,ωστε να εξυπηρετουνται οι παραθεριστες του καλοκαιριου οι οποιοι έρχονται κυριως Σάββατο πρωΙ". 
    Απάντηση:
      
    Οι λαϊκές αγορές έχουν προ πολλού χάσει το νόημά τους, ελέγχονται από εμπόρους
    και όχι από παραγωγούς και είναι ακριβότερες από τα
    super-markets.

    Το να δημιουργήσουμε τέτοια αγορά, που περιγράφεις, σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε και ανάλογο μηχανισμό ελέγχου.

    Εν πάση περιπτώση θα ήθελα να το μελετήσουμε εκτενέστερα, αφού βεβαιωθούμε ότι καλύπτουμε πραγματική ανάγκη είτε των παραγωγών είτε των καταναλωτών.

  11. Τέλος προτείνω ξεκάθαρη θέση προγράμματος απο την παράταξη για το θέμα της άρδευσηςδηλαδή:
    " είμαστε υπερ μιας ενιαίας διαχείρησης των αρδευτικών υδάτων του δήμου μας-που είναι εθνικός πλούτος και οχι ιδιωτικός- με εναν ενιαίο διαχειριστικό δημοτικό φορέα η αφήνουμε την κατάσταση ως εχει με την εκμετάλευση των υδάτων απο κεφαλαιοκράτες φοροφυγάδες μεγαλοκτήμονες, εις βάρος των πιο φτωχών και ανημπορων να αντιδράσουν απο τις πιέσεις, αγροτών?"


    Απάντηση:

     
    Νομίζω ότι το πρόβλημα άρδευσης σχετίζεται μετ ο φράγμα Ασωπού, αλλά έχω ακούσει και
    το αντίθετο.
    Ο δήμος ήδη παρέχει αρδευτικό νερό (μάλλον μισοπαράνομα) από τις γεωτρήσεις που διαθέτει.
    Αν καταφέρουμε να πάρουμε νερό από τηΣτυμφαλία, οι υπάρχουσες γεωτρήσεις ενδεχομένως επαρκούν για αρδευτικές χρήσεις.
    Εκτιμώ επίσης ότι η πρόταση για δημιουργία ΕΥΔΑΚ σε υπερκαλύπτει.
Βραχατι Κυριακή
16-3-2014
Χρήστος Ε.Νικολάου
αρχιτέκτων μηχανικός

Απο την
συνεργαζόμενη κριτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ
οργάνωση, "ΞΕΚΙΝΗΜΑ".

Τέλος σας παραθέτω ένα εξαιρετικό άρθρο απο την Εφημερίδα των Συντακτών που τα λέει όλα ξεκάθαρα και ωραία, αντίθετα απο αυτά που θέλει να κάνει αυτη η παράταξη του δήμου μας!
Τοπικές κοινωνίες και συμμετοχή | Εφημερίδα των Συντακτών | online έκδοση

1 σχόλιο:

  1. ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ.ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΕΔΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ.ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΗ
    ΛΟΥΚΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή