Θα ξεκινήσω με αυτήν την αρχή: και στις δημοτικές εκλογές συμμετέχουν συνδυασμοί που αποτελούνται από φυσικά πρόσωπα, υποψηφίους, που κανονικά έχουν κάποιον κοινό στόχο, κάποιο -έστω και εν μέρει- κοινό όραμα για τον τόπο τους και που θα εκπροσωπήσουν ομάδες πολιτών και ενδεχομένως συμφερόντων.
Κοινό όραμα σημαίνει οτι ταυτίζονται οι απόψεις τους,κοινωνικο- πολιτικο-ιεδολογικές κυρίως, για την τακτική και τον στρατηγικό στόχο τους. Έτσι συμβαίνει και με τους περιφερειακούς συνδυασμούς που φτιάχνονται απο περιφερειακές παρατάξεις που τα μέλη και υποψήφιοι της κάθε μιας έχουν κοινό στόχο.
Ο νέος νόμος του "Κλεισθένη" όπως ονομάστηκε και ισχύει για τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλάζει τα εκλογικά- και μόνον- πράγματα, δίνοντας την δυνατότητα να συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές και ανεξάρτητοι συνδυασμοί, πέραν των συνδυασμών των υποψηφίων δημάρχων. Επίσης δίνει μια μικρή οικονομική ανεξαρτησία στα κοινοτικά συμβούλια απο τους πόρους της ΣΑΤΑ που αναλογούν σε κάθε κοινότητα ώστε να προγραμματίζουν αυτόνομα, μικρά έργα της κοινότητας και ο δήμος να τα εκτελεί.
Νομίζω λοιπόν οτι η ιδέα του νομοθέτη για ανεξάρτητα ψηφοδέλτια, πάει περίπατο εδώ στο Βραχάτι, με την συγκρότηση του ανεξάρτητου ψηφοδελτίου " Οραμα για το Βραχάτι" όταν σε αυτό συμμετέχουν υποψήφιοι που καμιά σχέση δεν μπορούν να έχουν με κοινό όραμα αφού οι πολιτικό-ιδεολογικες τους απόψεις διαφέρουν παρασάγγας.
Αυτό διαφαίνεται ήδη και στην πράξη αφού δεν έχουν κατεβάσει ακόμα κάποιο κοινό πρόγραμμα-όραμα για το Βραχάτι παρά μόνον κάποιες γενικές κατευθύνσεις που όμως αυτές τις κατευθύνσεις τις έχουν όλοι οι συνδυασμοί. Πόσο μάλλον όταν σε ψηφιακές σελίδες όπως το fb, αναρτά ο κάθε υποψήφιος την άποψη του και μόνον.
Με λίγα λόγια πιστεύω οτι δεν πρόκειται να τα βρουν μεταξύ τους στο νέο συμβούλιο ένας αριστερός με έναν δεξιό γιατί η τακτική και οι προτεραιότητες προς έναν στόχο είναι εντελώς διαφορετικοί.
Παράδειγμα, χρειάζεται απαλλοτρίωση με αποζημίωση του αγροτεμαχίου με την παράνομη περίφραξη στην παραλία Βραχατίου που στέκει ακόμα εκεί από το 2011! Ποια είναι η θέση τώρα πριν τις εκλογές και ποια θα είναι μεθαύριο μετά τις εκλογές όταν θα προκύψει το θέμα των προτεραιοτήτων? Μην ξεχνάμε βεβαίως οτι οι προτεραιότητες καθορίζουν και τα συμφέροντα που θέλουν να υπηρετήσουν πρωτίστως.
Παραδείγματα τέτοια υπάρχουν πολλά όπου συγκρούονται συμφέροντα και για να αναφέρω ένα ακόμα που έχει να κάνει με την αισθητική του χώρου δηλαδή με την τουριστική ανάπτυξη και το φωνάζω εδώ και χρόνια, είναι η άμεση κατεδάφιση της μισοκατεστραμμένης αλλά και επικίνδυνης για την υγεία αλλά και των σωματική ακεραιότητα ειδικά μικρών παιδιών, αποθήκης που βρίσκεται στον κεντρικό παραλιακό δρόμο απέναντι από την παιδική χαρά!
Άλλο παράδειγμα θα έλεγα οτι είναι η τάση των συνδυασμών που δείχνουν για αλλαγή της χρήσης του λιμανιού από αλιευτικό καταφύγιο σε τουριστικό. Να θυμίσω οτι παλιά με την μεγάλη φασαρία που είχε γίνει, η δεξιά του Βραχατίου μαζί με τμήμα του πάλε ποτέ Πασοκ, είχε αντίθετη άποψη και δεν ήθελε τουριστική χρήση και τα κατάφερε. Τώρα τι θέση παίρνει το ανεξάρτητο αυτό ψηφοδέλτιο που είναι ανακατεμένες όλες οι τάσεις μέσα σε αυτό? Αλλάζει θέση? Συμφωνούν τώρα όλοι οτι ήταν λάθος το αλιευτικό και θέλουν τώρα τουριστικό καταφύγιο? Είναι τώρα κοινό όραμά τους?
Τελευταίο παράδειγμα είναι η τελική λύση για την διαχείριση των απορριμάτων.
Η δεξιά άποψη- που εκφράζει και ο νυν δήμαρχος κ. Παπακυριάκος -είναι οτι την διαχείριση θα την δώσει στο φαραωνικό εργοστάσιο της ιδιωτικής εταιρίας ΤΕΡΝΑ στην Τρίπολη με αποτέλεσμα να μας αυξήσουν τα τέλη σε τεράστια ύψη, να μολύνουν και το περιβάλλον και να χάσουμε έσοδα απο την διαχείριση ως δήμος.
Η αριστερή θέση είναι οτι την διαχείριση θα πρέπει να την κρατήσει ο δήμος και μέσα από την οργανωμένη αύξηση της ανακύκλωσης και κομποστοποιησης, να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε περίπου 10% μόνον σκουπίδια που είναι διαχειρίσιμα σε συνεταιριστικό ΧΥΤΑ.
Ποια είναι η θέση και το όραμα αυτού του αναμεμειγμένου πολιτικο-ιδεολογικά ψηφοδελτίου?
Ποια συμφέροντα θα υπηρετήσουν και με ποιον τρόπο?
Δεν είναι μόνον τα πάρα πάνω παραδείγματα, είναι γνωστό οτι κάθε κίνηση μας προσωπική ή συμμετοχική, κάθε παρέμβαση μας στην κοινωνική ζωή έχει πολιτικό υπόβαθρο.
Περισσότερο λοιπόν θα έλεγα οτι πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο οχι ανεξάρτητο αλλά πλειοψηφικό, που καταστρατηγεί και την έννοια της απλής αναλογικής όσον αφορά την δυνατότητα συμμετοχής νέων οργανωμένων παρατάξεων και ιδεών, που έως τώρα ως μειοψηφίες ήσαν -και είναι- αποκομμένες από το σύστημα που κυριαρχούσε μέχρι τώρα, αυτό το δημαρχοκεντρικό.
Φοβάμαι οτι αποτέλεσμα θα είναι ο κίνδυνος διάσπασης του εν λόγω ψηφοδελτίου προς όφελος του δήμαρχου!
Η δικιά μου η προσπάθεια ήταν να συγκροτήσουμε στο Βραχάτι έναν τέτοιο συνδυασμό με δημοκρατικές αντιμνημονιακές αριστερές δυνάμεις για να υπάρξει με όσμωση νέα φωνή, νέες συγκροτημένες ιδέες στο κοινοτικό συμβούλιο. Δυστυχώς δεν έγινε πράξη.
Η πάρα πάνω ανάλυση μου δείχνει και για ποιον λόγο δεν συμμετέχω και σε αυτόν τον συνδυασμό όπως τελικά κατέληξε. Αυτό το τελευταίο για τους φίλους που γνώριζαν οτι θα συμμετείχα.
ΥΓ. Στην Πουλίτσα το ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο - οχι το Αννιβικό-έχει κοινό όραμα, είναι μια οργανωμένη συμπαγής ομάδα με κοινό όραμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου