Ενδιαφέροντα νέα που αφορούν την
Οικολογική
Συμπολιτεία του Μοριά
Η <<Πρωτοβουλία
για Σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας Κοινωνικής Βάσης
για τη Διαχείριση Αποβλήτων στην Αρκαδία>>,
πραγματοποίησε Εκδήλωση - Συζήτηση
στην Τρίπολη,
για τη Διαχείριση Αποβλήτων στην Αρκαδία>>,
πραγματοποίησε Εκδήλωση - Συζήτηση
στην Τρίπολη,
το Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2012,
στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης.
στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης.
Ομιλητές ήταν :
ο Βασίλης Γιόκαρης, εκπρόσωπος της εν
λόγω Πρωτοβουλίας,
με θέμα :
<<Ανώνυμη Εταιρεία πολυμετοχικής
Κοινωνικής Βάσης
για τη Διαχείριση Αποβλήτων στην
Αρκαδία>>,
και
ο Σταύρος Αργυρόπουλος, διευθύνων
σύμβουλος της εταιρείας
΄΄Λακωνική Βιοενεργειακή Α.Ε.΄΄με θέμα :
<<Το παράδειγμα της ΄΄Λακωνικής
Βιοενεργειακής Α.Ε.΄΄>>.
Βασίλης Γιόκαρης
Ευχαριστώ όλους και όλες που ήρθαν εκτός Αρκαδίας : τον Χάρη Μουρκάκο (ως μέλος της Θεματικής Ομάδας των Οικολόγων Πράσινων για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων), τον Κώστα Παπακωνσταντίνου (περιφερειακό σύμβουλο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκ μέρους της υποστηριζόμενης εκεί από τους Οικολόγους Πράσινους Περιφερειακής Κίνησης), την κα Αγγελική Φωτεινού και μερικούς ακόμη συμπολίτες της από το Αίγιο, αλλά και τους πλέον των 10 σπαρτιάτες-μετόχους της <<Λακωνικής Βιοενεργειακής ΑΕ>>, που με την παρουσία τους στην Εκδήλωση και τη συμμετοχή τους στη Συζήτηση έδωσαν ευρύτερες της Αρκαδίας διαστάσεις στο εγχείρημα.
Παρά την καταρρακτώδη πολύωρη βροχόπτωση από το απόγευμα του Σαββάτου και ως τα μεσάνυχτα, περί τους 70 ανθρώπους ήρθαν και συμμετείχαν στην Εκδήλωσή μας.
Οι περισσότεροι ήσαν δημότες του Δήμου Τρίπολης, που τους ευχαριστούμε και αυτούς. Ανάμεσά τους αρκετοί από αυτούς που ήδη έχουμε συνεργαστεί από τον Μάιο μέχρι σήμερα στη συγκρότηση της εν λόγω Πρωτοβουλίας, με στόχο την άμεση πλέον σύσταση της <<Αρκαδικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων ΑΕ>>.
Επίσης, αρκετοί από τους φίλους που συνεργαζόμαστε στη Δημοτική μας Κίνηση <<Μαντινειακή Συμπολιτεία>>, ανάμεσά τους και ο Τάσος Παπαζαχαρίας / διάδοχός μου στη θέση του Δημ. Συμβούλου της Κίνησής μας μετά την παραίτησή μου την οποία υπέβαλα την προηγούμενη εβδομάδα στα πλαίσια της Εναλλαγής στα μισά της θητείας. Η παρουσία και η συμμετοχή του Τ. Παπαζαχαρία έχει μεγάλη σημασία και για την δημοτική Κίνησή μας, και γι΄αυτό τον ευχαριστώ ιδιαίτερα όπως επίσης και όλους τους άλλους φίλους και φίλες.
Έγινε παρουσίαση τόσο της Πρωτοβουλίας μας από τον υπογράφοντα ως εκπροσώπου της , όσο και του τρέχοντος ήδη παραδείγματος της εταιρείας με έδρα τη Σπάρτη από το διευθύνοντα σύμβουλο αυτής Σταύρο Αργυρόπουλο.
Ακολούθησαν ερωταπαντήσεις και τοποθετήσεις αρκετών παρευρισκομένων (Βλ. και συναφή ενημέρωση από ντόπια ηλεκτρονικά ΜΜΕ).
Ανακοινώσαμε ότι ο κατάλογος ενδιαφερομένων να γίνουν ιδρυτικοί μέτοχοι (ώστε να ιδρυθεί εντός Οκτωβρίου η εταιρεία) θα είναι ανοικτός έως 30 Σεπτεμβρίου. Πράγματι, η δημόσια αυτή παρουσίαση της Πρωτοβουλίας μας είχε στο μεταξύ ως αποτέλεσμα να παρουσιαστούν αρκετοί μέχρι σήμερα νέοι ενδιαφερομένοι. Τα σχόλια που ακούσαμε τόσο κατά τη διάρκεια της συζήτησης όσο και ακολούθως στο τριήμερο που ακολούθησε είναι θετικά και εξαιρετικά ενθαρρυντικά.
Αναφέρω εδώ συνοπτικά ουσιώδη στοιχεία του σκεπτικού σύστασης εταιρειών κοινωνικής βάσης για τη διαχείριση των στερεών (και όχι μόνον) αποβλήτων :
* Όσον αφορά τη μέθοδο, ειδικότερα για τα στερεά αστικά απόβλητα : Μείωση παραγωγής σκουπιδιών, Επαναχρησιμοποίηση, Διαλογή στην Πηγή, Ανακύκλωση, Κομποστοποίηση, Υγειονομική διάθεση/ταφή υπολειμμάτων. Μέθοδοι έντασης εργασίας και όχι έντασης κεφαλαίου. Πρόκειται για μέθοδο αποκομιδής και διαχείρισης φθηνότερη σε σύγκριση με εκείνες της ΄΄βιομηχανοποίησης των σκουπιδιών΄΄ μέσα από μεγάλες μονάδες διαχείρισης σύμμεικτων στερεών αποβλήτων σε αντιστοιχία 1 : 3 έως και και πολύ περισσότερο.
* Συστηματική ενημέρωση-πληροφόρηση και ενεργός συμμετοχή των δημοτών
* Τα σκουπίδια αποτελούνται από χρησιμότατα και σε σπάνη ευρισκόμενα υλικά. Επομένως : αλλαγή σκηνικού από ΄΄Διαχείριση σκουπιδιών΄΄ σε ΄΄Διαχείριση χρήσιμων υλικών΄΄.
* Κατά συνέπεια, μετάβαση από τον δημότη ΄΄παραγωγό σκουπιδιών΄΄ στο δημότη ΄΄συνδρομητή και προμηθευτή χρήσιμων υλικών΄΄.
* Αποκεντρωμένη μέθοδος και αποκεντρωμένη Διαχείριση αντιστοιχεί / αρμόζει σε αποκεντρωμένους Φορείς διαχείρισης.
* Τοπικότητα και Εγγύτητα όσον αφορά τον χωρικό σχεδιασμό των φορέων καθώς και των μονάδων διαχείρισης.
* Μπροστά στα αδιέξοδα των ως τώρα δοκιμασμένων λύσεων διαχείρισης από την πλευρά της Κρατικής Διοίκησης (κυβέρνηση - περιφέρεια - δήμοι) και απορρίπτοντας ολόπλευρα τις επιδιωκόμενες από την κρατική διοίκηση λύσεις Ιδιωτικοποίησης, οι τοπικές κοινωνίες οφείλουν να αναζητήσουν λύσεις Κοινωνικοποίησης της Διαχείρισης των Στερεών Αστικών Αποβλήτων (ΑΣΑ).
* Κοινωνικοποίηση ή Αυτοδιαχείριση της Διαχείρισης των ΑΣΑ μέσα από τοπικά εταιρικά σχήματα πολυμετοχικής κοινωνικής βάσης.
* Τα εταιρικά εγχειρήματα θα πρέπει να συνδυάζουν : Οικονομική Βιωσιμότητα - Οικολογική Συμβατότητα - Κοινωνική συμμετοχή και Κοινωνικό Έλεγχο.
* Τα εταιρικά εγχειρήματα θα πρέπει να δίνουν τη δυνατότητα της διάχυσης των οφελημάτων (οικονομικών - οικολογικών - απασχόλησης - πολιτιστικών ) ή δυνατό σε ολόκληρο το κοινωνικό σώμα, και να επιτυγχάνουν με αυτό τον τρόπο την Κοινωνικοποίηση των οφελημάτων (συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών). Αυτό προυποθέτει την ανάληψη προηγουμένως ή ταυτόχρονα αντίστοιχων υποχρεώσεων από το κοινωνικό σώμα. Το στοίχημα λοιπόν είναι, η συγκροτούμενη εταιρική μορφή να πείθει την τοπική κοινωνία, να δημιουργεί Εμπιστοσύνη - Φερεγγυότητα και Χρηματοπιστωτική Πίστη μεταξύ των συνδημοτών, με έγκαιρα σαφείς, διάφανους και κοινωνικά ελέγξιμους όρους και προυποθέσεις. Έτσι θα καταφέρνει να κερδίζει δημότες - Συνεταίρους/συν-Μετόχους και δημότες-Συνδρομητές.
* Τα παραπάνω επείγουν, διότι η κρατική μηχανή, σε όλη τη χώρα, μπαίνει στην τελική ευθεία της ανάθεσης της διαχείρισης των ΑΣΑ σε Ιδιώτες. Βρισκόμαστε λοιπόν σε έναν ΄΄αγώνα δρόμου΄΄. Τη διετία-τριετία που ακολουθεί, ιδρυόμενες εταιρείες κοινωνικής βάσης είναι οι μόνες, σύμφωνα με την βαθειά πλέον πεποίθησή μου, νομικές μορφές (οι άλλες είναι θεσμικές, ήτοι η κυβέρνηση, τα αρμόδια υπουργεία, οι δήμοι, οι περιφέρειες, αλλά και οι Ιδιώτες επιχειρηματίες) που μπορούνν να επιτύχουν την ολική ανατροπή στη Διαχείριση των Στερεών Αστικών Αποβλήτων στην Ελλάδα : Να επιτυγχάνουν την Εναλλακτική Διαχείριση αφαιρώντας το έδαφος κάτω από τα πόδια των ερήμην της κοινωνίας των πολιτών σχεδιαζόντων φαραωνικά έργα αρμοδίων καθώς επίσης και κάτω από τα πόδια των μεγαλοεπιχειρηματικών ομίλων.
* Εταιρικά σχήματα υπάρχουν διάφορα, με το καθένα να έχει τα δικά του πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα και τις δικές του ιδιομορφίες.
Εμείς επιλέξαμε, όχι τυχαία, ούτε επειδή και μόνον το εφαρμόζει η <<Λακωνική Βιοενεργειακή ΑΕ>>, την εταιρική μορφή της Α.Ε. Και δικαιολογημένα θα αναρωτηθεί ή θα υποστηρίξει κάποιος : Μα καλά, με ένα εργαλείο της καπιταλιστικής οικονομίας θέλετε να επιτύχετε την κοινωνικοποίηση/την αυτοδιαχείριση των ΑΣΑ ; Γιατί δεν επιλέγετε τουλάχιστον μία συνεταιριστική εταιρική μορφή ή μία εταιρική μη κερδοσκοπική μορφή ;
Τόσο λοιπόν σε σχέση με το τελευταίο όσο και για άλλα ακόμη ερωτήματα που γεννιώνται, θα άξιζαν - και ενόψει των ΄΄σκουπιδο΄΄εξελίξεων στην Πελοπόννησο, στην Αττική αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας - προετοιμασμένες συζητήσεις κατά τόπους, με θέμα : <<ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ>>.
Βασίλης Γιόκαρης
( Χρ.Νικολάου: Ο Βασίλης Γιόκαρης
είναι ιδρυτικό μέλος της Οικολογικής Συμπολιτείας
του Μοριά)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου